Čestitamo!!! Upravo ste na nacionalnoj lutriji Velike Britanije osvojili .... virus!

Autor: 08.05.2014

Vjerujem da nema korisnika e-mail servisa koji u svoj inbox ne dobije bar desetak spam poruka svaki dan. Nekada je to dobitak na nacionalnoj lutriji zemlje koju niste ni nadletjeli avionom, a kamo li igrali njenu nacionalnu lutriju, nekad je u pitanju advokat preminulog klijenta iz Južnoafričke republike koji ima isto prezime kao vi (što je sasvim očekivano i logično jer većina njihovih prezimena se završava na "ić"), nekad je u pitanju dobrotvor iz dalekog svijeta koji je na samrti, a od vašeg zajedničkog prijatelja je čuo da ste vi baš prava osoba kojoj može povjeriti svoje ogromno bogatstvo da ga u njegovo ime podijelite onima koji su u potrebi.

Tu su još i email administratori koji vas na engleskom jeziku obavještavaju da je vaš email account kompromitovan i da se pod hitno morate ponovo logovati na svoj mail i to ne tamo gdje to inače radite nego na posebnoj adresi koju su vam poslali u mailu, te ponovo upisati sve svoje podatke uključujući i password i broj kreditne kartice, social security broj (koji mi baš i nemamo) i slično, pa direktori banaka/naftnih kompanija koji su na neki mutni način "uštinuli" par desetina miliona od svoje banke/kompanije i treba im pomoć da to prebace u "vašu zemlju" (nikada ne navodeći ime zemlje) i za to će vas velikodušno nagraditi sa 30-40% iznosa.

Šablon je uvijek isti i igra na dvije stvari – ljudsku pohlepu i strah od gubitka (informacija, email account-a, novaca i slično). Pohlepom se nemam namjeru baviti (jer ako vam ne smeta da uzmete nepošteno tuđi novac, onda vam valjda ne smeta ni da neko uzme vaš na nepošten način), ali strah je opasan pokretač najčudnijih reakcija i na žalost niko nije imun na njega.

Ovih par savjeta u nastavku bi trebalo biti dovoljno da spriječi nepromišljene poteze koji vam mogu izazvati štetu.


1. Isključite "reading pane" ili "preview pane" u vašem email klijentu

Često se desi da korisnici budu zaraženi virusom iako nisu otvorili zaraženi mail. Sa uključenim panelom za pregled mail-a, dovoljno je da stanete na zaraženi mail (kliknete na mail ili odskrolujete izbornu traku na mail u glavnoj listi) i da se on otvori u panelu za pregled sa jednakim posljedicama po sistem kao da ste ga otvorili na uobičajeni način (dupli klik i prikaz u novom prozoru)

2. Ne otvarajte sumnjive mail-ove bez prethodne provjere
Prvo da definišemo "sumnjivo" – sumnjivo je sve što iskače iz redovne komunikacije. To može biti email od administratora na engleskom jeziku, a administrator je vaš kolega sa posla ili uposlenik lokalne hosting kompanije sa kojim inače komunicirate na svom jeziku, zatim sve što "zvuči previše dobro da bi bilo istinitio" – samo treba uključiti razum i procijeniti kolike su šanse da ste dobili na lutriji koju niste ni igrali, a kolike su šanse da neko pokušava da vas prevari i šta je od toga vjerovatnije. Sumnjivi su i svi mailovi koji dolaze od banaka sa kojima nemate nikakve veze a koji vas obavještavaju o "sumnjivim transakcijama na vašem računu" i procesora kreditnih kartica koji će vam blokirati vaš trgovački račun, a vi znate da nemate takav račun. Također svi mail-ovi od nepoznatih pošiljalaca sa arhiviranim attachment-om (najčešće ZIP arhiva).

3. Provjerite odakle dolazi sumnjivi mail
U skoro 100% slučajeva, ništa od prethodno spomenutih mailova ne treba ni pogledati, ali zbog ovog "skoro 100%" treba znati kako bezbjedno pogledati sadržaj i provjeriti odakle je stigao mail.
U većini slučajeva "sirovi" sadržaj mailova se dobije tako što na poruku kliknete desnim dugmetom miša, zatim odaberete "properties", pa "details" i onda "message source". Iz toga možete prilično bezbjedno saznati šta se zaista nalazi u mail-u i želite li ga otvoriti. Ako vam se mail čini ispravan ali sumnjate u identitet pošiljaoca, iz ovog pregleda iskopirajte zaglavlje poruke (dio od početka poruke pa do prepoznatljivog sadržaja je obično ispravan izbor), a zatim ga provjerite nekim "mail tracerom" (preporučujemo besplatni servis na http://ip2location.com/free/email-tracer). Ispravni mailovi obično imaju prilično direktan put i malo servera između pošiljaoca i primaoca.

Pridržavanje ovih savjeta će vas poštediti mnogih briga i neugodnosti, a koštaće vas tek par minuta vašeg vremena za cijeli dan.


Čestitamo!!! Upravo ste na nacionalnoj lutriji Velike Britanije osvojili .... virus!