Dropshipping

Autor: 20.03.2018

Dropshipping je novi način trgovine preko interneta i podrazumijeva da vi nemate kod sebe robu koju prodajete. Vi samo proslijeđujete narudžbu. Vi ste posrednik između proizvođača i potrošača.

Da bi bili u dropshippingu trebate dobro poznavati marketing, psihologiju ljudi i društvene trendove. Treba da budete dovoljno umješni da prepoznate ljude na internetu koje interesuju određene stvari kao što su npr. satovi, šeširi, prirodna ishrana i drugo.

Vi ste „middle man", posrednik. Kupac naručuje proizvod preko vas po vašoj cijeni, vi naručujete od dobavljača po njegovoj cijeni, a on potom šalje proizvod direktno kupcu. Razlika u cijeni je vaš profit.
Preko vaše platforme, bila ona internet prodavnica, Facebook, instagram, oglasi, aukcije i dr., vi prodajete robu, ali je praktično ne posjedujete niti s njom ikada ostvarujete fizički kontakt. Šta vi onda radite kao dropshipping? Vaša obaveza su marketing i prodaja za robu koja nije vaša.

Dakle, preko vaše web platforme kupac nađe proizvod koji želi kupiti i plaća ga po cijeni koju ste vi odredili, a vi kontaktirate dobavljača i naručujete po nabavnoj cijeni proizvod koji je kupac poručio. Dobavljač šalje vašem kupcu traženi proizvod na adresu. Kupac prima pošiljku i tu je prodaja završena. Vi zadržavate profit, razliku u cijeni između cijene vašeg dobavljača i cijene koju je platio kupac. Na kraju čitavog procesa svi su zadovoljni.

AliExpress je jedna od najvećih e-komerc platformi koja spaja proizvođače, korporacije i dobavljače iz Kine sa kupcima iz cijelog svijeta. Sve se obavlja po veoma povoljnim cijenama. Prednosti AliExpress-a su mnogobrojne. Veliki izbor robe je jedna od bitnih prednosti, raspolaže sa preko 100 milijuna artikala koji imaju nisku cijenu i prate najnovije trendove.

Suradnju sa AliExpress-om je lako započeti. Dovoljno je otvoriti nalog i započeli ste posao.
Prednost ove e-komerc platforme se ogleda i u velikom broju poznatih i sigurnih dobavljača, u jednostavnošti slanja pošiljki, super ponuda, u mnogobrojnim akcijama i popustima.


Gdje možete prodavati proizvode i započeti dropshipping posao?

Jedan od načina gdje možete reklamirati i nuditi vaše proizvode koji zapravo nisu vaši, su društvene mreže, oglasi, forumi, blogovi, i preko vaše online dropshipping prodavnice.
Kupnja proizvoda, a zatim prodaja proizvoda po višoj cijeni jedan je od osnovnih modela ovog posla. Kupac plaća proizvod, a vi njegove želje i zahtjeve proslijeđujete proizvođaču proizvoda koji taj proizvod dostavlja kupcu.

Koje su prednosti dropshippinga?

Jedna od najzanimljivijih prednosti je da niste vezani za jedno radno mjesto baveći se ovim poslom. Nije vam potreban skladišni prostor, jer su proizvodi kod proizvođača. Ne brinete o isporuci proizvoda, o tome brine proizvođač na osnovu podataka o kupcu koje ste mu vi dostavili. Vaše prilagođavanje uslovima koje diktira tržište je lakše i jednostavnije.

Najveći nedostatak dropshipping-a su mnogobrojne online prevare. Prije nego što se upustite u ovaj posao detaljno istražite potencijalne dobavljače i nikada ne plaćajte pretplatu za mogućnost kupovine od nekog dobavljača. Dakle, najvažniji element na koji trebate da obratite pažnju je kvalitetno istraživanje.

Da rezimiramo, princip na kome se zasniva dropshipping je taj da je potrebno reklamirati tuđi proizvod, i kada ga uspijete prodati, proizvođač taj proizvod isporučuje na adresu kupcu, vama ostaje profit od razlike u cijeni koju traži dobavljač i koju je kupac platio.

Svaki posao, da bi postao uspješan, traži angažman i posvećenost, ništa drugačije nije ni sa dropshipping-om.
Kod nas je dropshipping još uvijek rijetkost. Većinu takvih online prodavnica je moguće naći u SAD i Kini.

U 2018. godini dropshopping će sve više rasti i postajati sve zastupljeniji.


Dropshipping