Fotografija kao element web prezentacije

Autor: 03.05.2018

Fotografija, kao vizuelni medij, najbliža je nečemu što možemo doživjeti kao realnost.  Kao alat  veoma je efikasna u komunikaciji između posjetitelja i web prezentacije. Dobra fotografija pozitivno utiče na prodaju proizvoda ili usluga.

Ako imate zapaženu fotografiju, koja ostavlja dobar dojam i pruža konkretnu informaciju, u plusu ste.


Fotografiju za web prezentaciju treba pametno odabrati. Osim kupljenih fotografija, mogu se koristiti i vlastite fotografije,  a to podrazumijeva da moraju biti profesionalnog izgleda, dakle potrebno je da ih uradi profesionalni fotograf. Profesionalni fotograf će znati kako iz fotografije izvuči maksimum potreban za dobru prezentaciju vas i vašeg proizvoda.

Bitno je da fotografija zaista i odgovara onom što se nudi u web prezentaciji, dakle ne treba zanemariti činjenicu da bi svaka fotografija trebala biti usko vezana za sadržaj web prezentacije i ispuniti svoj zadatak da privuče što više posjetitelja i zadrži ih. Sa druge strane ne mora baš sve biti očigledno vezano za temu već je u nekim situacijama dobro koristiti i fotografije koje insinuiraju ono što želimo naglasiti.

Uopšteno gledano, vizuelna i tekstualna komunikacija treba  da budu jasne i da budu fokusirane na cilj. Naprimjer, ako vaša web prezentacija ima za cilj prodaju nekog proizvoda, važno je da slike jasno prikažu proizvod koji je predmet prodaje ali i da je prateći tekst istovremeno i kratak i dovoljno informativan. U tom smislu fotografija je često dopunjena tekstom.

Osim kao dio web prezentacije, fotografija je danas važan instrument i za društvene mreže i to zbog svoje vizuelne prirode, jer omogućava bržu i lakšu komunikaciju.

Privlačna fotografija razbija monotoniju i postaje prepoznatljiva, oživljava stranicu i priča o njoj, a uz sve to izaziva i prenosi emocije.  Loše fotografije, nasuprot toga, proizvode loše mišljenje.

Za fotografiju je važno da prikaže rezultate koje klijent može ostvariti, a amaterski urađena fotografija to neće moći.
Ne treba da birate fotografije koje bi vašu web prezentaciju učinile samo ljepšom. Lijepe fotografije mogu privući posjetitelje ali kvalitetne i lijepe fotografije mogu posjetitelje i zadržati.

Kada odlučujete o odabiru fotografija, učinite to ako je ikako moguće u saradnji sa web dizajnerom i drugim kreativnim snagama okupljenim na projektu i ukoliko uzmete u obzir sve navedeno, velike su šanse da će vaša web prezentacija biti na zavidnom nivou. Upamtite, slika je moćnija od riječi, što opet nikako ne znači da web stranice koje nemaju ama baš ni jednu jedinu sliku ne mogu biti atraktivne, ali o tome neki drugi put.

.
Fotografija kao element web prezentacije