Namjenski računalni program? Ali ja već imam Word i Excel?

Autor: 28.04.2014

Nije neobično da ljudi ne znaju pravu svrhu i snagu informacionih tehnologija. Mnogi od nas doživjeli su pravi pravcijati privid informatizacije jer svakodnevno sjedimo za računalima i vjerujemo da smo, baš zbog te činjenice, veoma informatizirani i napredni. Međutim, imati računalo, pa čak se i svakodnevno koristiti bez sumnje korisnim programima poput Worda ili Excela, ne znači da računalo koristite u stvarnom, punom, kapacitetu.

Kada malo bolje razmislite biće vam jasno da sigurno postoji mnogo načina da se računalo iskoristi bolje i kvalitetnije od toga što trenutno imate. Programska rješenja poput Excela ili Worda, sjajna su rješenja za svoje namjene. Ipak, treba biti svjestan da je npr. Word ništa više od jako dobre zamjene za pisaće strojeve kojih smo se, ne tako davno, riješili.

Sva ovakva, nenamjenska ili ready-made programska rješenja obavljaju određene zadatke. Ipak ona nisu svemoguća i najčešće, ono što radite svakodnevno, nije pokriveno ovakvim rješenjima. To je stoga što veliki proizvođači poput Microsofta nemaju niti vremena, a niti mogućnosti da riješe svačiji konkretan problem. Umjesto toga oni kreiraju globalna, okvirna rješenja, kojima se rješavaju određeni poslovni zadaci.

Gdje se onda nalazi rješenje?

Prije svega, za svaki problem, svaku aktivnost koju čovjek obavlja ručno (pri čeu ovo ukljućuje i upotrebu računala na niskom nivou), moguće je pronaći, tj. razviti kvalitetno programsko rješenje. Jednostavno je potrebno detaljno proučiti poslovni proces i kreirati namjenski računalni program (sinonimi su software ili aplikacija) kojim se ova aktivnost uređuje i automatizira. Zapravo, u razvijenim su ekonomijama ovakve aplikacije uobičajene i doista ne postoji apsolutno nikakav razlog da sličnu stvar ne radimo i mi ovdje, u Sarajevu, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Nerijetko mi čujemo argumente poput onih da korisnici vode neke administrativne poslove kombinacijom upravo dva spomenuta alata, Worda i Excela i da su s takvim rješenjem apsolutno zadovoljni. Zamislite sada da vodite neku evidenciju upravo na taj način. U word dokument unosite jedan set podataka, a u excel spreadsheet matematički dio istog procesa. Djeluje funkcionalno?


Da budemo pošteni, do reda veličine 20 ili 30 kartica vjerojatno i jeste sasvim prihvatljivo voditi evidenciju na taj način. Međutim, i to uopšte nije bezznačajno "međutim", šta kada želite pretražiti i dovesti u relaciju sve te podatke, šta kada trebate podacima pristupiti sa udaljene lokacije i šta kada je neophodno napraviti neku analitiku i izvući podatke od kojih ćete doista imati neke koristi? Osim toga, šta kada vaša "baza podataka" dostigne stotine zapisa? Kako u cijeloj toj šumi fajlova pronaći ono što vam treba? Jeste li uopće razmišljali o sigurnosti vaših podataka?
Na ova, nimalo nevažna pitanja, nema ni brzog ni lakog odgovora, ali je sigurno da je samo jedan odgovor ispravan. Jedini pravi postupak je napraviti namjensko programsko rješenje koje će riješiti prethodno navedene probleme i vaš rad značajno olakšati, a vas učiniti efikasnijim i produktivnijim. Namjensko rješenje sasvim sigurno će biti jednostavnije koristiti nego Excel-Word tandem, a rezultati mogu biti spektakularni.

Postavimo jednu hipotetsku situaciju. Recimo da ste na terenu ili, još bolje, da ste na odmoru, a vašim nadređenima hitno trebaju informacije koje se nalaze na laptopu u vašoj kancelariji. Logično je da morate pozvati nekog od kolega, odgovornu i pouzdanu osobu kojoj vjerujete i koja se baš tada nalazi u kancelariji, objasniti kolegi ili koleginici gdje se na računalnom disku fajlovi nalaze, uputiti ju na pravi fajl, napraviti usmenu relaciju sa odgovarajućim podacima u nekom drugom fajlu za koji također morate pojasniti gdje se nalazi i na samom kraju zapisati podatke kako bi ih mogli javiti nadređenima. Naravno, možete laptop ponijeti i na plažu mada nije razborito tako bitne podatke izložiti eventualnoj krađi. Zato ćete kao najbolju opciju, vrlo vjerovatno, laptop ostaviti u apartmanu koji je barem malo sigurniji, a vi ćete svoju porodicu ostaviti na plaži i otići da sami obavite posao jer ste prethodne godine izgubili dva sata objašnjavajući pouzdanoj osobi kako doći do podataka.

Možete napraviti bilo što od to troje, a možete, sasvim jednostavno, pomoću svog mobilnog smartphone-a pristupiti podacima koji su potpuno sigurno smješteni na nekom Cloud serveru, pročitati podatke u tren oka, poslati ih ili javiti nadređenim i kroz minut se ponovo sretno sunčati ili kupati sa najmilijima. U idealnoj situaciji, nadređeni vaš uopće neće ni zvati jer će i sami imati dostup do podataka koje unosite.

Dakle, nije svejedno, prave, namjenske aplikacije, uvijek će biti najbolje rješenje i za vas i za vašu organizaciju. Namjenske aplikacije, naravno, nisu besplatne ali kada razmislite kolike stvarne gubitke ostvarujete zbog loše organizovanog posla, i koliko vas vremena košta manuelni način praćenja i obrade podataka, trošak namjenski rađene aplikacije, koji veoma često uopće nije isuviše veliki, izgledat će potpuno zanemariv.

Namjenski računalni program? Ali ja već imam Word i Excel?